TISU ADIPOS DAN
KOMPOSISI BADAN
PENGENALAN
Lemak ialah sejenis lipid yang boleh dibezakan
antara lipid-lipid berdasarkan struktur kimia. Kategori molekul ini penting untuk banyak bentuk hidupan yang
lepas, terutama pada kedua-dua fungsi struktur dan metabolik. Lemak merupakan
sebahagian diet bagi kebanyakan heterotrof (termasuk manusia). Lemak biasanya
larut dalam sebatian organik tetapi tidak bersama air.
Lemak terdiri
daripada kumpulan sebatian yang luas yang pada umumnya larut dalam pelarut
organik dan biasanya tidak larut dalam air. Secara kimia, lemak merupakan triesters dari Gliserol
(Glycerol) dan asid lemak. Lemak mungkin
membentuk pepejal atau cecair pada suhu bilik, bergantung kepada struktur dan
komposisinya. Sungguhpun perkataan "minyak", "lemak", dan
"lipid" kesemuanya
digunakan bagi merujuk kepada lemak, "minyak" biasanya merujuk kepada
lemak yang membentuk cecair pada suhu bilik normal, sementara "lemak"
biasanya digunakan bagi merujuk kepada lemak yang membentuk pepejal pada suhu
bilik normal. "Lipid" digunakan bagi merujuk kepada kedu-dua bentuk
lemak cecair dan pepejal, bersama bahan lain yang berkait. Perkataan
"minyak" juga digunakan bagi sebarang bahan yang tidak bercampur
dengan air dan memiliki rasa berminyak, seperti petrol (atau minyak mentah),
minyak pemanas, dan minyak pati ("essential oils"), tanpa mengira
struktur kimianya.
Lemak membentuk
kategori lipid, dibezakan dengan lipid lain melalui struktur kimianya dan
ciri-ciri fizikal. Kategori molekul ini penting bagi banyak bentuk kehidupan,
bagi fungsi struktur dan metabolik. Ia merupakan bahagian penting bagi
permakanan kebanyakan heterotroph (termasuk manusia). Lemak atau lipid diuraikan dalam badan
melalui enzim yang dikenali sebagai lipaseyang dihasilkan dalam pancreas.
Contoh lemak haiwan adalah lemak, minyak ikan, dan buter atau ghee. Ia biasanya didapati dari lemak
dalam susu dan daging, juga dari bawah kulit, dari haiwan. Contoh lemak
tumbuhan yang boleh dimakan termasuk kacang, kacang soya, bunga matahari,
bijan, kelapa, zaiton, dan minyak sayuran. Margarine dan lelemak sayuran ("vegetable
shortening"), yang boleh dihasilkan dari minyak di atas, kebanyakannya
digunakan bagi memasak. Contoh lemak sedemikian boleh dikelaskan sebagai lemak
tepu dan minyak tidak tepu.
Terdapat
banyak jenis lemak, tetapi setiap satu merupakan kepelbagaian dari struktur
kimia yang sama. Setiap lemak terdiri daripada asid lemak (rantaian atom karbon
dan hidrogen, dengan kumpulan asid
karbolik di satu hujungnya)
terikat kepada struktur tunjang, sering kali Gliserol ( "tunjang" dari karbon, hidrogen, dan oksijen).
Secara kimia, ini merupakan triester bagi glycerol, ester
dari molekul yang terbentuk hasil tindakbalas asid karbolik dan alkohol
organik. Satu gambaran ringkas adalah, jika kedutan dan lipatan untaian ini
diluruskan, molekul ini akan memiliki bentuk huruf besar E. Asid lemak akan
setiap satu membentuk garis mendatar; "tunjang" glycerol akan
membentuk garis menegak yang menyambung garis datar. Dengan itu lemak akan
memiliki ikatan kimia "ester".
Ciri-ciri bagi molekul
lemak khusus bergantung kepada asid lemak tertentu yang membentuknya. Asid
lemak yang berbeza terdiri daripada bilangan atom karbondan hidrogen yang
berlainan. Setiap atom karbon setiap satunya terikat kepada dua atom karbon
yang bersebelahan, membentuk untaian bengkang-bengkok; lebih banyak atom karbon
dalam asid lemak, lebih panjang untaian itu. Asid lemak dengan untaian panjang
lebih cenderung kepada kuasa tarikan intermolekul (dalam kes ini, daya
van der Waals), meningkatkan tahap leburnya. Untaian panjang turut
menghasilkan lebih banyak tenaga setiap molekul apabila di metabolis.
PERUBAHAN
TISU ADIPOS SEMASA PERTUMBUHAN
JENIS
TISU ADIPOS
Tisu
adipos merupakan komponen fungsi dan struktur jisim lemak. Dalam badan mausia terdapat
dua jenis tisu adipos iaitu tisu adipos putih dan tisu adipos perang. Kedua-dua
jenis tisu adipos ini mempunyai perbezaan mereka dan juga berbeza dari segi
fungsinya kepada kita.
Tisu Adipos Putih
Tisu
adipos putih (WAT) atau lemak putih adalah salah satu daripada dua jenis tisu
adipos ditemui dalam mamalia. Jenis lain tisu adipos tisu adipos perang. Pada manusia
yang kesihatan normal, tisu adipos putih dikomposisikan sebanyak 20% daripada
berat badan di kalangan lelaki dan 25% daripada berat badan di kalangan wanita.
Sel-sel yang mengandungi titisan tunggal besar lemak, yang memaksa nukleus akan
diperah ke dalam rim nipis di pinggir. Mereka mempunyai reseptor insulin,
hormon pertumbuhan norepinephrine, dan glucocorticoids.
Selain itu, tisu
adipos putih juga terdiri daripada sel lemak (adipocytes) yang
mengandungi satu titisan lemak besar, dalam bentuk trigliserida. Nukleus
adiposit dan organel sel sitoplasma (iaitu mitokondria dan lain-lain)
dimampatkan ke bahagian luar sel antara titisan lipid dan membran sel.
Kebanyakan tisu adipos putih ini boleh dijumpai di dalam ginjal, jantung, hati
dan organ-organ lain, tetapi sebaran terbesar adalah di lapisan bawah kulit.
Tisu
adipos putih digunakan sebagai penyimpan tenaga. Apabila pengeluaran insulin dari
pankreas, reseptor insulin sel adipos putih menyebabkan lata dephosphorylation
yang membawa kepada inactivation hormon sensitif lipase. Apabila pembebasan
glucagon dari pankreas, reseptor glucagon menyebabkan lata pemfosforilan yang
mengaktifkan hormon sensitif lipase, menyebabkan pecahan lemak yang disimpan
untuk asid lemak, yang dieksport ke dalam darah dan terikat kepada albumin,
gliserol dan, yang dieksport ke darah bebas. Asid lemak yang diambil oleh otot
dan tisu jantung digunakan sebagai sumber bahan api, dan gliserol diambil oleh
hati untuk gluconeogenesis. Tisu adipos putih juga bertindak sebagai penebat
haba, membantu untuk mengekalkan suhu badan.
Tisu Adipos
Perang
Tisu adipos perang (BAT), juga
dikenali sebagai lemak perang. Ia adalah salah satu daripada dua jenis manusia
lemak dan mamalia lain mempunyai jenis lain dikenali sebagai lemak putih atau
kuning.
Bayi yang baru lahir dan mamalia
mempunyai tahap lemak perang yang tinggi. Fungsi utama lemak perang adalah
untuk menjana haba badan. Walau bagaimanapun, para saintis baru mula memahami tentang
fungsi lemak perang ini, dan menegaskan bahawa manusia masih lagi tidak berapa
mengetahui tentang lemak perang. Selain itu, lemak perang mempunyai lebih
kapilari lemak daripada putih, kerana penggunaan oksigen yang lebih tinggi. Lemak
perang juga mempunyai banyak saraf unmyelinated, dan menyediakan rangsangan simpatetik
kepada sel-sel lemak.
Di samping itu, tisu adipos perang
juga mengandungi lebih mitokondria yang lebih besar dan berstruktur kompleks berbanding
tisu adipos putih. Saiznya Lebih kecil daripada sel adipos putih dan
diameternya berjulat antara 15 – 50 mikrometer. Tisu jenis ini banyak terdapat
di dalam haiwan yang tinggal di persekitaran sejuk, and haiwan yang
berhibernasi. Warna perang adalah disebabkan oleh kepekatan tinggi sitokrom dan
enzim sitokrom dalam mitokondria, serta kandungan hemoglobin dalam tisu. Dalam
badan manusia, tisu ini didapati pada tempat-tempat tertentu, khususnya 28 di
bahagian belakang leher, dan bahagian belakang interscapula bayi yang
baru dilahirkan.
Gambar
1: tisu adipos putih dan tisu
adipos
perang.
PERKEMBANGAN
TISU ADIPOS DALAM PRANATAL
Tisu
adipos putih telah didapati di bahagian abdomen bayi semasa minggu ke-14
kehamilan dan ia tidak kelihatan mempunyai perbezaan dalam tisu adipos putih
sama ada dalam lelaki atau perempuan. Bentuk dan saiz semuanya hampir sama
dalam lelaki dan perempuan.
Dalam
perkembangan awalan bayi, adiposit mempunyai beberapa titisan lipid yang
bergabung untuk membentuk satu sel dengan satu titisan. Selepas minggu ke-23
kehamilan, aktiviti utama yang menyumbang kepada pencapaian pesat berat badan
adalah pengembangan adiposit dan pemberkasan tisu adipos. Maknanya berat badan
bayi dalam kandungan telah meningkat dengan banyak adalah disebabkan
pengembangan adiposit dan tisu adipos.
Selain itu, statistik telah menunjukkan bahawa bayi yang
baru dilahirkan mempunyai hampir 5 billion adiposit. Perbezaan kandungan lemak
badan kelihatan lebih berkait dengan kandungan trigliserida adiposit berbanding
perubahan sel atau bilangan sel dalam tisu. Secara umumnya, adiposit dalam
fetus adalah lebih kecil berbanding dewasa, tetapi pada peringkat lewat fetus,
satu populasi adiposit besar yang mengandungi lipid kelihatan lebih jelas.
Tenaga yang tersimpan ini adalah penting bagi bayi semasa proses transisi dari persekitaran
terlindung ke persekitaran terbuka dalam hidup.
Selepas kelahiran, bayi perlu
bergantung pada bahan metabolisme karbohidrat yang cepat kehabisan dan trigliserida
yang tersimpan di dalam adiposit menjadi sumber yang penting. Hal ini kerana
bayi yang baru dilahirkan masih kurang bersedia untuk menghasilkan tenaga
dengan berkesan. Oleh itu adiposit di dalam bayi harus berupaya berfungsi
dengan cekap untuk memenuhi keperluan tenaga ini.
Gambar 2: Tisu Adipos
Dalam Badan Bayi
SIFAT-SIFAT TISU ADIPOS DALAM
PASCANATAL
Tisu adipos putih
Tisu
adipos putih berkembang dengan suatu kuantiti simpanan lipid yang meningkat
akibat perubahan interaktif dalam saiz adiposit dan sel organ tisu adipos. Pada
peringkat dewasa bagi orang yang tidak gemuk, bilangan adiposit telah meningkat
dari 5 billion semasa kelahiran kepada 30-50 billion. Manakala dari segi saiz
pula, diameter purata adiposit juga meningkat dari 30-40 mikrometer semasa
kelahiran ke 80-90 mikrometer di peringkat awal dewasa.
Organ
adipos terdiri daripada 0.5kg lemak semasa kelahiran di dalam kedua-dua jantina,
dan meningkat ke 10kg di dalam lelaki dan 14kg di dalam perempuan di peringkat
awal dewasa. Pada peringkat ini, Hipertropi adiposit akan merangsang
pembahagian sel di dalam adifoblas (adiphoblast) dan seterusnya meningkatkan
bilangan praadiposit dan adiposit.
Tisu adipos perang
Terdapatnya satu jumlah yang kecil
tisu adipos perang dalam bayi yang baru dilahirkan, iaitu sebanyak 1% berat
badan, atau 25g di dalam bayi yang dilahirkan penuh seberat 3500g. Tisu ini
berfungsi sebagai satu mekanisme perlindungan dalam bayi tidak cukup bulan
kerana menghadapi persekitaran luar yang mencabar. Sejurus selepas kelahiran,
tisu ini akan hilang dari badan, tetapi sebilangannya akan kekal berada di
organ-organ dalaman seperti ginjal.
SEBARAN LEMAK SEMASA PERTUMBUHAN
Pertumbuhan pada seseorang manusia
merupakan satu proses semulajadi yang membawa kepada pembesaran dari saiz badan
dan juga sebaran lemak. Sebaran lemak merupakan proses bahawa kandungan lemak
dalam badan kita semakin bertambah dan terdapat di seluruh badan kita.
Lemak boleh dikategorikan kepada dua
jenis iaitu lemak dalaman dan juga lemak lapisan bawah kulit. Pertama sekali,
lemak dalaman juga dikenali sebagai lemak jantung. Pengukuran langsung lemak
dalaman boleh dilakukan secara analisi pada mayat dan tomografi.
Selain itu, kajian
tentang perubahan lemak dalaman semasa pertumbuhan boleh dilakukan berdasarkan
nisbah lemak lapisan bawah kulit kepada jisim lemak keseluruhan. Menurut kajian
yang dilakukan, kadar pengumpulan lemak dalaman adalah lebih cepat berbanding
lemak lapisan bawah kulit semasa kanak-kanak bagi kedua-dua jantina. Selepas 13
– 14 tahun, nisbah akan meningkat bagi lelaki, dan ini menunjukkan perubahan
dalam penyebaran lemak lapisan bawah kulit di bahagian hujung anggota dan badan
lelaki.
Oleh
itu, jelaslah bahawa lemak dalaman menyebar dengan kadar yang lebih tinggi pada
usia yang muda seperti dalam zaman kanak-kanak dan kandungan lemak dalaman akan
meningkat banyak untuk kaum lelaki semasa mencapai akil baligh.
Manakala
bagi lemak lapisan bawah kulit dan topografi lemak pula, data radiografik telah
menunjukkan bahawa perempuan mempunyai lebih banyak lemak lapisan bawah kulit
berbanding lelaki dari awal bayi sehingga 18 tahun. Lemak lapisan bawah kulit
mengalami peningkatan yang pesat pada tempoh 6 bulan pertama dari hari pertama
bayi dilahirkan namun jumlahnya telah menurun semasa umur 6 hingga 7 tahun.
Perempuan akan menunjukkan peningkatan
linear sehingga remaja, manakala lelaki
menunjuk
sedikit peningkatan antara 7 – 12/13 tahun, dan seterusnya penurunan semasa
remaja. Tambahan juga perempuan dibuktikan bahawa mereka mempunyai lebih lemak
lapisan bawah kulit berbanding lelaki antara 4 hingga 18 tahun. Antara 4 – 7
tahun, jumlah 10 lipatan kulit menunjukkan kestabilan dalam kedua-dua jantina
dan ini adalah selaras dengan dapatan radiografik. Lemak lapisan bawah kulit
meningkat secara linear dalam perempuan antara 6 – 7 tahun sehingga remaja.
Jumlah lipatan kulit juga meningkat dari 7/8 – 13 tahun dan seterusnya
menunjukkan penurunan di umur 15 tahun bagi lelaki.
Di samping itu, perubahan di dalam
jumlah sebaran lemak lapisan bawah kulit berlaku paling ketara semasa
pertumbuhan. Hal ini kerana badan kita dalam proses membesar dan seluruh anggota
badan kita akan menumbuh pada jangka masa ini. Perempuan dengan lazimnya akan
mempunyai lebih banyak lemak lapisan bawah kulit berbanding lelaki tidak kira
di peringkat mana-mana sahaja. Namun begitu, lelaki akan mempunyai lebih banyak
lemak lapisan bawah kulit pada bahagian badan berbanding hujung anggota.
MODEL KOMPOSISI BADAN
Dua
model komposisi badan yang lazim digunakan di dalam kebanyakan kajian yang
dilakukan adalah dari perspektif ahli kimia dan juga mereka yang bertugas
bersama individu di klinik, hospital, pusat pemakanan, pusat kecergasan dan
lain-lain lagi.
Pertama
sekali model biokimia adalah model yang mengatakan bahawa badan manusia terdiri
daripada empat unsur pertama iaitu air, protein, mineral dan lemak. Badan
manusia memang terdiri daripada empat unsur ini dan manusia tidak akan dapat
hidup sekiranya kekurangan salah satu unsur. Model biokimia ini senang untuk
dijadikan sebagai perbandingan umum, namun sebenarnya model ini adalah tidak
efektif kerana data analisis biokimia yang diperolehi hanyalah dari sekumpulan
individu yang kecil. Justeru, data yang diperolehi tidak dapat mewakili
populasi norma.
Selain
itu, model yang kedua adalah model dua bahagian di mana model ini merujuk
kepada pembahagian jisim badan kepada komponen otot dan lemak. Komponen
tanpa lemak adalah dirujuk sebagai jisim badan bebas lemak manakala komponen
yang satu lagi dikenali sebagai jisim berlemak.
KAEDAH
MENGANGGAR KOMPOSISI BADAN
Komposisi
badan manusia dapat dianggar dengan pelbagai jenis kaedah dan macam-macam
kaedah wujud untuk menganggar komposisi badan. Namun, kebanyakan kaedah
menganggar komposisi badan adalah secara tidak langsung dan tidak mempunyai
standardnya.
Bil.
|
Kaedah
|
Penjelasan
|
1.
|
Timbangan Dalam Air
(Hydrostatic)
|
Menganggar
ketumpatan badan dan menukar nilai kepada peratusan lemak badan.
|
2.
|
Pencairan Isotop
|
Menganggar
jumlah air di dalam badan, yang mana ini
ditukar kepada jisim bebas lemak (fat-free
mass).
|
3.
|
Pengaktifan Neutron
|
Menggunakan
isotop nitrogen dan kalsium untuk menganggar tisu tanpa lemak dan mineral.
|
4.
|
Pengkonduksian
elektrik badan dan bioelectrical impedance
|
Menganggar
jisim bebas lemak (tisu tanpa lemak akan mengalirkan elektrik lebih mudah berbanding
tisu berlemak).
|
5.
|
Ultrasound
|
Menganggar lemak, otot dan tulang.
|
6.
|
Radiografi
|
Menganggar lemak, otot dan tulang.
|
7.
|
Antropometri
|
Menganggar lemak dan meramal jisim
bebas lemak.
|
Jadual 1: Jenis Kaedah Menganggar
Komposisi Badan.
Pengukuran ketumpatan
badan:
- Ketumpatan = jisim per unit isipadu.
- Ketumpatan lemak = 0.90 g/cm3 dan
adalah lebih rendah daripada air (1.0g/cm3), dan lebih rendah daripada tisu
tanpa lemak (1.10 g/cm3).
- Badan yang berketumpatan rendah
mempunyai lebih lemak berbanding badan yang berketumpatan tinggi.
- Ketumpatan adalah berkadar songsang
dengan lemak badan.
- Densitometri adalah merujuk kepada
pengukuran ketumpatan badan.
- Ketumpatan digunakan untuk menganggar
peratus berat badan yang terdiri daripada lemak.
Mengukur jumlah air
dalam badan:
- Air adalah komposisi terbesar dalam
badan.
- Kebanyakan air di dalam badan adalah
di dalam tisu tanpa lemak. Oleh itu pengukuran jumlah air dalam badan memberi
satu cara untuk menganggar jisim bebas lemak.
Mengukur kalium dalam badan
- Kalium banyak dijumpai dalam sel-sel,
khususnya di tisu otot. Oleh itu pengukuran kepekatan kalium dalam badan boleh
memberi satu anggaran jisim bebas lemak.
Aplikasi kaedah pengukuran pada
kanak-kanak
- Kaedah-kaedah
pengukuran yang sedia ada yang dilaksanakan ke atas orang dewasa tidak
semestinya sesuai dengan kanak-kanak.
- Antara
perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan adalah:
·
Adakah
ketumpatan lemak dan tisu bebas lemak, kandungan air dan kalium di dalam jisim
bebas lemak sama dalam dewasa dan kanakkanak?
·
Bilakah
ketumpatan, kepekatan air dan kalium dalam tisu tanpa lemak dicapai dalam
dewasa?
·
Kaedah
densitometri adalah lambat dan memerlukan subjek kajian menjalani latihan
keselesaan dengan prosedur.
·
Kaedah
ini hanya terhad kepada kanak-kanak berumur 7 atau 8 tahun dan bukannya lebih
muda.
·
Penggunaan
kaedah kalium adalah sangat mahal dan sensitif, dan tempoh pengukurannya amat
bergantung kepada saiz subjek.
·
Kanak-kanak
mungkin tidak berupaya berada di dalam keadaan tetap untuk suatu tempoh yang
lama semasa pengukuran dilaksanakan.
·
Pengukuran
jumlah air dalam badan memerlukan subjek berpuasa semalaman sebelum pengukuran
dapat dilaksanakan.
Pertumbuhan Jisim Bebas Lemak, Jisim Lemak
Dan Peratus Lemak
Jisim Bebas Lemak juga dikenali sebagai ‘Fat-Free
Mass’. Ia mengikuti satu pola pertumbuhan seperti dalam ketinggian dan berat
badan, sama sekali dengan perbezaan jantina juga memainkan peranan utama semasa
pertumbuhan remaja. Hal ini kerana lelaki dan juga perempuan memang ada
perbezaan dari segi kadar pertumbuhan lemak serta jangka masa.
Pada peringkat awal dewasa, perempuan akan mencapai nilai
jisim bebas lemak lebih awal, antara umur 15 ke 16 tahun berbanding lelaki pada
umur antara 19 ke 20 tahun. Manakala pada peringkat lewat remaja, lelaki, pada
puratanya mempunyai jisim bebas lemak 1.5 kali lebih berbanding perempuan.
Perbezaan ini menunjukkan pertumbuhan pesat jisim otot dalam remaja. Selepas 14
tahun, lelaki mempunyai jisim bebas lemak yang lebih berbanding perempuan
dengan ketinggian yang sama.
Jisim
lemak juga dipanggil ‘Fat Mass’ dalam bahasa Inggeris. Anggaran jisim lemak
meningkat pada 2 atau 3 tahun pertama dalam hidup dan kemudiannya tidak
menunjukkan perubahan antara 5 – 6 tahun. Jisim lemak perempuan mula meningkat
dengan pesat berbanding lelaki di peringkat remaja, dan mula malar apabila
lelaki mengalami pertumbuhan pesat di antara 13 –15 tahun.
Di
samping itu, kajian juga menunjukkan bahawa perempuan pada puratanya
menunjukkan peratus lemak yang lebih sedikit berbanding lelaki semasa peringkat
bayi dan awal kanak-kanak. Namun selepas 5 tahun sehingga ke tahap remaja,
perempuan pula yang mempunyai peratus lemak yang lebih berbanding lelaki. Dalam
lelaki, peratus lemak berada di tahap paling rendah pada 16 – 17 tahun, dan seterusnya
meningkat apabila berada di peringkat awal dewasa. Hal ini kerana perempuan
akan mengalami akil baligh lebih cepat seterusnya badan perempuan akan menumbuh
dengan lebih pesat dari lelaki dan menyebabkan peratus lemak dalam perempuan
lebih tinggi.
New and used slot machines - Pragmatic Play - AprCasino
ReplyDeleteNEW 바카라 사이트 AND NEW SLOT MACHINES WITH A HIGH RTP! https://octcasino.com/ For the aprcasino ultimate 출장안마 high-quality gaming experience, septcasino.com Pragmatic Play offers all of the